Quark geschiedenis

Quark

Quark is een Steka-A wat staat voor Setka Atlantic.

De Setka is een 5 meter kort Pools ontwerp van Janusz Maderski wat stamt uit 1986. Het ontwerp is gemaakt voor zelfbouw en in verschillende uitvoeringen. http://www.maderski.pl/setka.html . Vanaf 2012 is er een tocht over de Atlantische Oceaan. Voor deze tocht is de Setka aangepast.

De ontwerper Janusz Maderski heeft in 2012 zelf ook mee gedaan en heeft de tocht volbracht in een 45 dagen.

Vanaf 2013 is er de versie gekomen als Quark met een rechte boeg. En iets ander tuig waardoor een modernere uitstraling.

De Oceaan versie heeft als extra Drijf vermogen in de boeg en achterschip.

Een mast vol schuim, zodat hij bij kentering sneller recht komt.

Verder is de klasse zo dat je geen voordeel kan krijgen uit extra geld. En de zelfstuur inrichting moet zelfbouw zijn en niet elektrisch.

Het materiaal is 8 tot 20 mm Multiplex met een laag epoxy er om heen.

Verder is er een dubbele voorstag zodat je met 2 fokken gelijk kan zeilen en de boot goed is uit te balanceren en zichzelf beter op koers kan houden.

Verder een steekzwaard voor het roer of aan het achterschip.

De oceaan tocht is nu 2 keer gevaren in 2012 en 2016. De volgende is 2020. In 2012 en 2016 moest je de boot zelf bouwen in 2020 mag je ook een gebuikt bootje klaar maken.

Quark is een 2de hands bootje. Verder heeft Quark een bewogen geschiedenis. Hij is gebouwd door Tomasz Turski speciaal voor de SPA 2016 hij is in 2014 begonnen en is tijdens zijn eerste tocht op de Baltische zee verongelukt. De Boot was nog niet helemaal af. Er is meer te lezen over de bouw op de Blog die hij bijhield http://mojasetka.blogspot.com/

Tomasz Turski
Quark tijdens spa2016

Uiteindelijk werd de boot verkocht en heeft toch nog mee gedaan met de SPA 2016 maar met schipper Arkadiusz Pawelek http://keessetka.blogspot.com/ Hij is al eerder de Atlantische Oceaan overgestoken in een Rubberboot en heeft ook in een rubberboot Kaaphoon gerond. Over de SPA 2016 heeft hij er 38 dagen overgedaan. En met een zeer minimalistische uitrusting. Een groot voorbeeld dat het allemaal niet zo duur hoeft te zijn.

Over zijn tocht over de Oceaan en rond kaaphoorn heeft hij nog een mooi boek geschreven. Jammer genoeg nog niet vertaald.

Arkadiusz is zich nu aan het voorbereiden om met een bootje van nog geen 5 meter rond de wereld te zeilen non stop.

Hij wil daarvoor een andere Boot bouwen en zo komt Quark weer te koop.

Op dit Moment wordt Quark weer klaar gemaakt en ben ik ingeschreven voor de SAC 2020 de internationale naam voor SPA 2020. Er zijn op dit moment 8 inschrijvers waarvan iedereen druk bezig is zijn of haar bootje te bouwen. Alles is te volgen via.

http://www.maderski.pl/setk–przez-atlantyk-2020.html

en via mijn website www.onno-sailing.nl